Přeskočit na obsah

Marketingové podvody, které vydělaly miliony

Asi nejste rádi, když z vás dělají blbce. Jenže přesně tohle se děje, a vy za to utrácíte mnoho peněz a někdy dokonce obětujete vlastní zdraví. Marketingové podvody nejsou nic osobního proti vám. Je to osobní jen pro korporace lživých kampaní, které z dobrých výsledků inkasují miliony dolarů. Ale nebojte, vše má svůj čas. Nebuďte dál za blbce a mrkněte, jak je to ve skutečnosti.

#1 Ujděte 10 000 kroků denně

Největší lež, která z většiny fyzioterapeutů, fitness trenérů a dalších guruů dělá akorát blbce. Ti všichni si totiž neověřili prostý fakt. A to, že žádná studie pro 10 000 kroků denně neexistuje, a pro vaše zdraví tudíž nemá žádný vliv.

Mýtus 10 000 kroků denně ve skutečnosti vznikl na základě marketingové kampaně japonské společnosti Yamasa, která v 60. letech 20. století prodávala krokoměry s názvem „manpo-kei“. Což znamená „10 000 kroků metr“). Číslo 10 000 bylo zvoleno z marketingových důvodů a nemá vědecký základ.

Honíte se denně za 10 000 kroky? Už nemusíte. Je to blbost. Ve skutečnosti platí jediné zlaté pravidlo: Každý krok se počítá. Horní ani dolní hranice neexistuje. 

#2 Snídaně, nejdůležitější jídlo dne

To není zdravotní doporučení, nýbrž populární reklamní slogan od firmy Kellogg’s z roku 1944. Ta jen chtěla podpořit prodej svých cereálií, což se povedlo. Lidé se cereáliemi plnými cukru futrují každé ráno dodnes.

Realita je přitom taková, že než přišel na trh tento výmysl, snídani si mohli dovolit jen bohatí lidé. Chudí se zmohli na sytý oběd. Staří Římané dokonce pro dobré zdraví doporučovali jedno jídlo denně. Nutno poznamenat, že před touto reklamní kampaní neexistovala žádná vědecká studie, která by prospěšnost snídaní podporovala! Víte co, koupit se dá všechno. Hlavně, že to sype prachy 😉

#3 Vitamin C jako všelék

V 70. letech 20. století Linus Pauling propagoval vitamin C jako lék na nachlazení a další nemoci. Farmaceutické společnosti využily této popularity k masivnímu prodeji vitaminových doplňků, a tento trend přetrvává dodnes. Má to ale jeden háček.

Konzumace vitaminu C formou potravinových doplňků několikanásobně zvyšuje výskyt ledvinových kamenů, narušuje účinky fyzického cvičení, zvyšuje riziko úmrtí starších žen a taky výskyt rakoviny močového měchýře.

Ládujete se Cčkem? Možná byste toho měli nechat, a raději si zakousnout nějaké ovoce.

Zdroje:

  • Thomas, L. D., Elinder, C. G., & Tiselius, H. G. (2013). Ascorbic acid supplements and kidney stone incidence among men: a prospective study. American Journal of Clinical Nutrition, 97(5), 940-947
  • Mursu, J., Robien, K., Harnack, L. J., Park, K., & Jacobs, D. R. (2011). Dietary supplements and mortality rate in older women: the Iowa Women’s Health Study. Archives of Internal Medicine, 171(18), 1625-1633
  • Ristow, M., Zarse, K., Oberbach, A., Klöting, N., Birringer, M., Kiehntopf, M., … & Blüher, M. (2009). Antioxidants prevent health-promoting effects of physical exercise in humans. Proceedings of the National Academy of Sciences, 106(21), 8665-8670
  • Michaud, D. S., Spiegelman, D., Clinton, S. K., Rimm, E. B., Curhan, G. C., Willett, W. C., & Giovannucci, E. L. (1999). Fruit and vegetable intake and incidence of bladder cancer in a male prospective cohort. Journal of the National Cancer Institute, 91(7), 605-613

#4 Svěží vlasy bez mytí

Ne, bohužel se nebavíme o metodě No-Poo, která by byla mnohem levnější a zdravější. Bavíme se tady o marketingové kampani firmy Batiste, která by prodej udělala všechno.

Kampaň skrze influencery a celebrity ukazuje, jak snadno a rychle suchý šampon využijete. Podprahově vám vnucuje, že je ideální pro lidi s rušným životním stylem. Dokonce máte na výběr podle typů vlasů a kýženého efektu objemu, svěžesti, barvy nebo vůně. Akorát zapomněli dodat, že…

Suché šampony způsobují podráždění pokožky hlavy,ucpávají vlasové folikuly, způsobují záněty a narušují přirozenou rovnováhu mazu. To vede k suchosti, svědění, lupům, oslabení a vypadávání vlasů. Trochu absurdistán, hm?

Ups. A to jsem nezmínila fakt, že se nejedná o přírodní kosmetiku, nýbrž o chemický hnus, kterého bych se já osobně nedotkla ani lopatou. Pak je tu také estetický faktor, kdy vám na vlasech ulpívá šedavý povlak. Ten do sebe vstřebává veškerou mastnotu a špínu. Takže nemáte svěží vlasy bez mytí, ale hřívu plnou hnoje

Zdroje:

  • Davis, M. G., Thomas, J. H., van de Velde, S., Boissy, Y. L., & McDaniel, D. H. (2011). A novel cosmetic approach to treat thinning hair. International Journal of Cosmetic Science, 33(1), 52-58
  • Trüeb, R. M. (2015). Shampoos: Ingredients, efficacy and adverse effects. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 29(9), 1785-1791
  • Kiechl-Kohlendorfer, U., & Berger, C. (2004). The frequency of hair washing and its effect on the scalp and hair condition. Pediatric Dermatology, 21(3), 289-292

#5 Tuky způsobují infarkt

Aneb pryč s tím strašlivým tukem! Světe div se, je to jenom další mýtus, geniální byznys plán a další zdroj těžkých prachů pro farmakologické korporace. Protože tlouštíci a nemocní lidé udělají cokoli, aby se cítili lépe. Ale to předbíhám.

V 80. a 90. letech 20. století se rozšířila marketingová kampaň propagující nízkotučné potraviny jako zdravější alternativu. Argumentem bylo tvrzení, že tuky způsobují infarkt. A proto výrobci potravin odstranili tuky z potravin, a nahradili je cukrem. Ups, a nárůst obezity je na světě. Zkrátka další marketingový blud, který s klidným svědomím poškozuje vaše zdraví a drancuje peněženku.

Co říkají vědecké studie?

  • Meta-analýza zahrnující 21 studií s 347 747 účastníky zjistila, že konzumace nasycených tuků není spojena se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních chorob.
  • Studie provedená v Japonsku sledovala 58 453 mužů a žen po dobu 14 let. Zjistila, že ti, kteří konzumovali doporučené množství nasycených tuků, měli o 45 % nižší riziko mrtvice ve srovnání s těmi, kteří konzumovali více než 18 gramů nasycených tuků denně.
  • Studie zjistily, že nízkotučné potraviny často obsahují více cukru, což může vést k nárůstu hmotnosti a obezitě.

Zdroje:

  • Siri-Tarino, P. W., Sun, Q., Hu, F. B., & Krauss, R. M. (2010). Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. American Journal of Clinical Nutrition, 91(3), 535-546
  • Yamagishi, K., Iso, H., Date, C., Fukui, M., Wakai, K., Kikuchi, S., … & Tamakoshi, A. (2010). Dietary intake of saturated fatty acids and mortality from cardiovascular disease in Japanese: the Japan Collaborative Cohort Study for Evaluation of Cancer Risk (JACC) Study. American Journal of Clinical Nutrition, 92(4), 759-765
  • Ludwig, D. S., & Willett, W. C. (2013). Three daily servings of reduced-fat milk: an evidence-based recommendation? JAMA Pediatrics, 167(9), 788-789
  • Mozaffarian, D., & Ludwig, D. S. (2015). The 2015 US Dietary Guidelines: lifting the ban on total dietary fat. JAMA, 313(24), 2421-2422

Marketing je skvělá věc. Když se dělá poctivě a správně, máte na trhu kvalitní výrobky, spokojené zákazníky, stálý cashflow a klidné spaní. Když děláte marketingové podvody, máte jenom ty peníze. Přeji hodně štěstí při hledání pravdy, a příště třeba zase u dalších odhalení 🙂

Napište si o nové texty

Není nač čekat! Pusťme do práce.

Chci se podělit o názor

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *